Breaking News
کرونا؛ شرکت‌های هوایی افغانستان ‘۲۰ میلیون دلار زیان’ دیده‌اند

کرونا؛ شرکت‌های هوایی افغانستان ‘۲۰ میلیون دلار زیان’ دیده‌اند

در طی یک ماه گذشته صنعت هوانوردی بسیاری از کشورها از جمله افغانستان به خاطر توقف پروازها متحمل ضررهای سنگین شده است. در این مدت دو شرکت هواپیمایی افغانستان حدود ۲۰ میلیون دلار و اداره هوانوردی ملکی این کشور ۷ میلیون دلار ضرر دیده‌اند.

شمار زیادی از ۱۷۰۰ نفر که برای شرکت‌های هواپیمایی افغانستان کار می‌کردند، به مرخصی بدون حقوق فرستاده شده‌اند. برخی از فرودگاه‌ها در افغانستان نیز به پارکینگ هواپیماهای مسافربری تبدیل شده است.

پیش از شیوع و گسترش کرونا در افغانستان، ۱۱ شرکت هواپیمایی خارجی به افغانستان و دو شرکت هوایی داخلی این کشور به ۲۵ مقصد در کشورهای مختلف پرواز داشتند که در حال حاضر تمامی این پروازها متوقف شده است.

افغانستان هم اکنون دو شرکت هواپیمایی دارد. آریانا شرکت هوایی دولتی آریانا و کام‌ایر شرکت هواپیمایی خصوصی در این کشور است. این دو شرکت اما به گفته مسئولان آن، این روزها وضعیت خوبی ندارند و بیشتر هواپیماهای آن زمین‌گیر شده‌اند.

لغو پروازها به خاطر کرونا؛ بیماران افغان در هند گیر کرده‌اند
کرونا؛ روند انتقال شهروندان افغانستان از هند و امارات متحده عربی آغاز شد
عالم شاه ابراهیمی، رئیس شرکت هواپیمایی آریانا به بی‌بی‌سی گفت که به دلیل وضعیت پیش آمده ناشی از کرونا، این شرکت حدود ۶۰ درصد از درآمدش را از دست داده است.

با آنکه اداره هوانوردی ملکی افغانستان گفته که پس از شیوع کرونا شرکت آریانا بیش از ۷ میلیون دلار خسارت دیده‌، رئیس این شرکت می‌گوید که ضررهای آریانا بیشتر از رقم ذکر شده است.

او می‌گوید که آریانا در حال حاضر تمامی پروازهای داخلی و خارجی خود را از دست داده و صرفا این شرکت پروازهای اضطراری و آنهم برای انتقال مسافران افغان گیر مانده در کشورهای دیگر انجام می‌دهد.

شرکت آریانا پیش از شیوع کرونا به صورت هفته‌وار در شهرهای ارومچی چین، مسکو روسیه و جده عربستان پرواز داشت و نیز پروازهای روزانه این شرکت به شهرهای دبی، انقره و استانبول ترکیه و دهلی هندوستان صورت می‌گرفت.

آریانا همچنین در داخل کشور نیز پروازهای روزانه بههرات، قندهار و مزارشریف داشت که در حال حاضر تمامی پروازهای خارجی این شرکت متوقف و پروازهای داخلی نیز به شدت محدود شده است.

وضعیت پیش‌آمده اما برای مسؤلان شرکت آریانا قطعا که نگران کننده است، زیرا پیش از شیوع کرونا، عواید و مصارف این شرکت با هم همخوانی نداشت و در اوایل سال مالی ۱۳۹۸، این شرکت حدود ۲.۴ میلیون دلار کسر بودجه داشت. اما در پایان سال این رقم به حدود ۴۰۰ هزار دالر رسید.

رئیس آریانا می‌گوید که دوام وضعیت کنونی می‌تواند بار دیگر کسر بودجه این شرکت را بیشتر کند.

او گفت که انتظار بر آن بود که در سال مالی جاری شرکت آریانا به طرف خودکفایی حرکت کند و درآمدزا شود اما به گفته او، با توجه به کاهش پروازها و عواید این شرکت، مصارف عملیاتی آن همچنان پابرجاست و این موضوع کسر بودجه این شرکت را بار دیگر بیشتر خواهد کرد.

مسئولان در این شرکت اما روش ریاضتی را در پیش گرفته و برخی از مصارف غیرضروری شرکت و همچنین معاشات کارمندان آن را کاهش داده است.

به گفته رئیس این شرکت، آن عده کارمندانی آریانا که به خاطر پیشبرد کار در دفتر حضور می‌یابند تا ۷۰ درصد و کارمندانی که کارشان را در خانه انجام می‌دهند ۳۰ درصد معاش شان پرداخت می‌شود.

شرکت آریانا در حال حاضر ۶۷۵ کارمند دارد. این تصمیم شرکت اما انتقادهای برخی از کارمندان آن را در پی آورده است.

یک خلبان شرکت آریانا که نخواست نامش برده شود به بی‌بی‌سی گفت که در حال حاضر یک خلبان در شرکت آریانا حدود ۴۵۰۰ دلار حقوق دریافت می‌کند و پس از وضعیت پیش آمده ۳۰ درصدش از سوی مسئولان شرکت کم شده است، او و برخی دیگر از کارمندان از تصمیم کاهش حقوق خود شاکی اند.

اما عالم شاه ابراهیمی، رییس شرکت آریانا می‌گوید که به خاطر کاهش درآمد، شرکت در وضعیتی نیست که بتواند همانند گذشته معاشات کارمندانش را به صورت کامل اجرا کند.

شرکت هواپیمایی کام‌ایر از شرکت‌های خصوصی هوایی در افغانستان نیز این روزها حال و روز خوشی ندارد.

سلیمان عمر، مسوول بخش تجارتی شرکت کام‌ایر، می‌گوید که پس از شیوع کرونا و کاهش پروازها، این شرکت بیش از ۱۳ میلیون دلار ضرر دیده است. این زیان به گفته وی به خاطر کاهش پروازها، کرایه جایدادها، مالیات و برخی از مصارف دیگر به این شرکت وارد شده است.

مسؤل بخش تجارتی شرکت کام‌ایر به بی‌بی‌سی گفت که پیش از شیوع کرونا در افغانستان، در هر هفته تعداد پروازهای این شرکت به ۱۱۹ پرواز می‌رسید، که شامل ۸۰ پرواز داخلی و ۳۵ پرواز خارجی می‌شد اما به گفته وی در حال حاضر تمامی پروازهای خارجی این شرکت متوقف شده و پروازهای داخلی نیز تا ۹۰ درصد کاهش یافته است.

کام‌ایر آن طوری که مسوولان آن می‌گوید پیش از شیوع کرونا حدود ۲هزار مسافر را در هر روز در داخل و بیرون از کشور انتقال می‌داد اما در حال حاضر این رقم به چند صد نفر در هر روز کاهش یافته است.

مسؤل بخش تجارتی شرکت کام‌ایر همچنین گفت که این شرکت حدود ۱۰۳۰ کارمند دارد. که از این میان حدود ۵۰ تن آن اتباع کشورهای دیگر هستند.

او گفت که به دلیل کاهش عواید، حدود ۷۰ درصد کارمندان شرکت کام‌ایر در مرخصی بدون معاش قرار گرفتند. مسؤل تجارتی شرکت کام‌ایر گفت که به دلیل وضعیت مبهم پیشرو، هیچ فرصت زمانی مشخص برای برگشت دوباره این کارمندان تعیین نشده است.

این وضعیت اما برای الهه یکی از کارمندان این شرکت نگران کننده است. او ترجیح داد که با اسم مستعار در این گزارش صحبت کند. الهه می‌گوید که او حدود ۵۰۰ دلار معاش می‌گرفت اما در یک ماه گذشته امتیازات مالی او قطع شده است. الهه می‌گوید که وضعیت پیش‌آمده باعث فشار روانی و مشکلات اقتصادی برای او و خانواده‌اش شده است.

الهه تنها کارمند شرکت‌های هواپیمایی افغانستان نیست که درآمدش را هرچند به صورت موقت از دست داده است. همانند او صدها کارمند دیگر نیز این روزها خانه‌نشین شده‌اند.

محمدقاسم وفایی‌زاده، رئیس عمومی اداره هوانوردی ملکی افغانستان در گفتگو با بی‌بی‌سی گفت که پیش از شیوع و گسترش کرونا در افغانستان، ۱۱ شرکت هواپیمایی خارجی به افغانستان و دو شرکت هوایی داخلی افغانستان به ۲۵ مقصد در کشورهای مختلف پرواز داشتند که در حال حاضر تمامی این پروازها متوقف شده است.

به گفته او هم اکنون تنها پروازهای اضطراری و آنهم برای برگشت دادن مسافران افغان گیر مانده در کشورهای دیگر صورت می‌گیرد.

رئیس عمومی اداره هوانوردی ملکی افغانستان می‌گوید به دلیل مشکلات پیش‌آمده در پروازهای شرکت‌های هوایی خارجی و کاهش ترافیک هوایی عبوری از فضای افغانستان تا کنون ۷ میلیون دلار کاهش داشته است.

این درحالی ا‌ست که سازمان انجمن بین‌المللی حمل‌ونقل هوایی (IATA) نیز پیش از این گفته که به دلیل شیوع ویروس کرونا در بسیاری از کشورها، ممکن است شرکت‌های هواپیمایی سراسر جهان میلیاردها دلار زیان ببینند.

شیوع کرونا کار و فعالیت شرکت‌های سیاحتی و زیارتی را نیز از رونق انداخته است. بر اساس آمارها حدود ۱۵۰۰ شرکت در این بخش در سراسر این کشور فعالیت می‌کنند که پس از همه‌گیری کرونا و کاهش پروازها، فعالیت این شرکت‌ها نیز به گونه‌ای بی‌پیشینه‌ای محدود شده است.

نوروزخان مدیر بخش بازاریابی شرکت خدمات مسافرتی اسکای(آسمان) در شهر کابل می‌گوید که از حدود یک و نیم ماه به این سو ۱۵۰ کارمند این شرکت بیکار شده است. او گفت که در حال حاضر فروش تکت‌های خارجی کاملا متوقف و تنها فروش تعداد محدود تکت‌های داخلی جریان دارد.

این وضعیت به گفته وی، تمامی شرکت‌های خدمات مسافرتی و سیاحتی را متاثر ساخته و صدها کارمند آن را بیکار کرده است.

شریک سازید: